tisdag 15 februari 2011

Vision, ja men också de lagom utmanande målen

I ett tidigare inlägg sa jag att visionen är det som står till grund för en verksamhet, det som ger verksamheten en mening. Konkreta mål som för verksamheten närmare visionen behövs också.

Du har säkert upplevt hur luften kan gå ur när man når ett mål. Att komma i mål tenderar att kommunicera till hjärnan ”Nu är du framme. Nu kan du vila.” Har målet varit riktigt stort kan det till och med bli så att man slår sig till ro. Man är nöjd med tillvaron. Man har lyckats. Den känslan är härlig! Samtidigt är det ett farligt läge eftersom det kan bli så att man slutar anstränga sig. Risken är då att man blir förbisprungen och att det blir svårt att komma igen.

Vila behövs naturligtvis men man bör undvika att somna till i långa perioder. Ett sätt att göra det tycker jag är att formulera ”lagom” stora mål, mål som innebär att man inte behöver förta sig för att uppnå men som ändå kräver en ansträngning. Det idealiska är då att man ger järnet ett tag, går in i en medveten vila och ger järnet igen mot ett nytt lagom utmanande mål. Konsten är då att formulera lagom utmanade mål!

söndag 13 februari 2011

Hur förhåller du dig till miljöarbetet?


I veckan som gick var jag på möbelmässan i Älvsjö. Johan, min son och partner i Green Furniture Sweden visade årets möbelnyheter (www.greenfurniture.se). Han höll också ett faktiskt mycket uppskattat föredrag med titel ”A Green (Furniture) Statement” där han bl.a. beskrev olika sätt att förhålla sig till miljöarbetet och hur han formulerat sin miljöpolicy. Han refererade till boken ”Grön Kommunikation. Hur du bygger värde för varumärket och världen” av Viktoria Olausson. Hon klassar företag i tre grupper enligt deras sätt att förhålla sig till miljöarbetet:

  • Företag utan miljöarbete: De som har som mål att följa lagen och inte gör någon mer miljöinsats.
  • Företag med det klassiska miljöarbetet: De har ambition att ligga lite före lagstiftningen. De har en miljöansvarig, men denne ingår inte i ledningsgruppen. Miljöarbetet är alltså inte ordentligt förankrat i företagsledningen, och det kan fattas beslut i verksamhet som går stick i stäv med pågående miljöarbete. Miljöarbetet definieras som en kostnad. Det finns inte någon tydlig ambition att använda miljöarbetet som konkurrensmedel.
  • Det hon kallar för 3.0 företag som är företag med ett integrerat grönt och etiskt tänkande: Miljöarbetet är invävt i affärsidén och utgör en drivkraft i företaget. Verksamheten präglas av miljö- och etiskt tänkande som är en betydande del av företagets konkurrenskraft.
Med tanke på att miljömedvetandet i samhället kraftigt ökar anser jag att alla företag borde sträva efter att bli 3.0 företag. Jag skulle vilja gå ett steg vidare och säga att en förutsättning för långsiktig överlevnad är att bli ett 3.0 företag. Fördelen med att tidigt välja 3.0 vägen är att man får en påtaglig konkurrensfördel jämfört med de som sen anpassar sig.

onsdag 9 februari 2011

Affärsmöjligheter till följd av matskedjornas maktmissbruk


Det står i nyheterna i dag att Coop slutar sälja Carlsberg. 48 produkter såsom Pripps Blå och Ramlösa plockas bort från sortimentet motsvarande en omsättning hos Carlsberg på 150 miljoner. Coop vill ha lägre priser och Carlsberg vill inte ge sig. Två giganter bryter arm med varandra. Vad betyder det närmast för mig som konsument? Kommer detta att innebära att jag så småningom får betala mindre eller mer för en öl? Eller ska jag handla någon annanstans om jag vill dricka en Pripps Blå? Eller ska jag välja Spendrupalternativet med konsekvensen om många gör så att Spendrups varumärke stärks? Vi får se. Jag tänker egentligen på de stora matkedjornas väldiga makt. Det är frågan om detta är så sunt. Alla leverantörer har inte Carlsbergs muskler att sätta emot. Jag skulle vilja säga att distributionskedjorna bestämmer vad vi får äta! Tänk på vad som händer med deras systematiska ersättning av producentmärken med private label. De gör helt klart inte detta för konsumenternas skull utan för att höja sin lönsamhet. En stor skara människor jämför priser och tar det som för dagen är det billiga alternativet utan att kanske reflektera vidare på vad som händer med priserna när antalet alternativ minskar. Men jag skulle vilja påstå att Matkedjornas maktmissbruk –  jag menar verkligen missbruk - urholkar deras varumärke långsiktigt. Jag tror att en stor grupp konsumenter retas av att inte längre hitta de produkter de vill ha och att alternativen som erbjuds i form av private label inte är tillräckligt trovärdiga. Jag tror att det tvingar dessa konsumenter att leta någon annanstans efter ”deras produkter”. Hallå där kreativa entreprenörer, här finns en öppning för att kläcka nya affärskoncept!

söndag 6 februari 2011

Ett "enkelt" framgångsrecept

Egenskaper är viktiga men det finns inte några absoluta framgångsegenskaper, utan vilka egenskaper som bidrar mest till framgång beror på situationen och målet. Det var kontentan i mitt senaste blogginlägg. Men vad finns det mer än rätt egenskaper i rätt situation med rätt mål i ett framgångsrikt företag? Här är mitt svar på den frågan.
Jag har i fyra år jobbat som affärscoach med Robert och Richard Björk, Edekyl och Värme AB i Örebro. Edekyl blev gasellföretag 2010 (och blir det även 2011 eftersom de fortsätter växa med mer än 25% per år och har god lönsamhet). Vi träffas 6 gånger per år och går igenom hela företaget på fyra timmar. Vi kollar ekonomin, följer upp budget, diskuterar marknaden, aktuella problem och möjligheter och gör planer för den närmaste tiden.
Tillsammans är Robert och Richard drivande, resultatinriktade, vårdande och lagom analytiska. De är också oerhört kompetenta i sitt fack. Förutom deras egenskaper och kompetens vill jag lyfta fram två aspekter som utan tvekan bidrar till deras framgång. Det ena en absolut fokusering på tillväxt. Från första dan i vårt samarbete har de slagit fast att de vill bli stora för att göra skillnad. Den andra framgångsfaktorn är att de systematiskt och långsiktigt arbetar med sin företagskultur. Det betyder bland annat att tydligt kommunicera internt om företagets mål, att regelbundet informera om läget och att vara tydlig med förväntningar på var och en. Det handlar dessutom att motivera medarbetarna, att bry sig om hur alla mår, att ge positiv feedback och inte minst att markera betydelsen av effektiva processer och att uppmuntra till förbättringar.
Fokusering betyder att man koncentrerar sin energi på företagets mål och har styrka att säga nej till allt som inte bidrar till måluppfyllelse. Man ska alltså kunna säga nej till attraktiva möjligheter om det innebär en splittring av fokus. Fokusering är en gramgångsfaktor och det är något man kan lära sig!
Att arbeta för att utveckla en positiv företagskultur är också avgörande för långsiktig framgång tycker jag. En positiv företagskultur är en stark konkurrensfaktor. Och omvänt, en negativ, eller en svag företagskultur med otydligheter och brist på tranparens är en stor riskfaktor. Att arbeta med utvecklingen av en positiv företagskultur är också något man kan lära sig!
Framgång kan alltså kokas ner till ett ”enkelt” recept:
  • Kolla att dina egenskaper och ditt företagsläge passar ihop med det mål du har valt. Man kan också säga ”välj rätt affärsidé med den utgångspunkt du har”
  • Fokusera (undvik splittring av uppmärksamhet, energi och resurser)
  • Arbeta långsiktigt med utvecklingen av en positiv företagskultur.