Jag håller på och går igenom tidningsurklipp som jag samlat på mig och min uppmärksamhet har just fastnad vid följande utmanande rubrik: ”Jag shoppar – alltså blir jag bättre”. (DI Weekend nr 26-2010 av den 23 juli 2010). Det handlar om ”transformationskonsumtion”, en konsumtion som alltså gör oss till ”bättre” människor. Enligt artikeln styr en växande grupp människor sin konsumtion mot produkter och tjänster med en högre mening, en konsumtion som ger en äkta upplevelse, som berör och bidrar till att vi berikas/förändras. Artikeln nämner den ökande kulturkonsumtionen som en del av denna trend. Konst ger en äkta upplevelse, berör och berikar. En förklaring till trendens uppkomst är att en växande grupp har tillfredställt de mer grundläggande behoven enligt Maslows behovstrappa (kroppsliga behov, trygghet, kärlek och gemenskap, uppskattning, självförverkligande) och har nått läget där de söker självförverkligande.
Jag tycker att transformationskonsumtion är synonymt med ”konsumtion med mening”. Att handla begagnat, Fair Trade och Krav faller inom begreppet.
För entreprenören/marknadsföraren gäller det att identifiera vilken känsla eller mening som konsumenten vill ”tillfredsställa” eller skapa genom sitt köp. Som exempel nämns en undersökning av köpbeteendet hos trädgårdsintresserade konsumenter. Enligt undersökningen vill de genom sitt trädgårdsintresse skapa en känsla av frid. De avskyr trendiga produkter men köper gärna det senaste i verktygsutveckling, om de tror att det kan bidra till den känslan. Att framhäva trendiga aspekter i marknadsföringen är alltså att trampa fel.
Hur kan du integrera kunskapen om transformationskonsumtion i ditt erbjudande och skapa dig ett tidsmonopol?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar